Τεχνικές Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων
Overview

📚 Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων/-ουσών στην κυβερνοασφάλεια και στη δημιουργία υποδομών που την εξασφαλίζουν μέσα από τους εξής άξονες: την αντιμετώπιση δικτυακών επιθέσεων, τη διενέργεια ποικίλων δοκιμών και ελέγχων διείσδυσης, την παρακολούθηση και αντιμετώπιση συμβάντων, καθώς και τη δημιουργία πολιτικών ασφαλείας και διαδικασιών ελέγχων αυτών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα εστιάζει στο σχεδιασμό ασφαλών καναλιών επικοινωνίας και αρχιτεκτονικής δικτύων, στην παρουσίαση εργαλείων και μεθόδων για τη διενέργεια ελέγχων και δοκιμών διείσδυσης σε ένα υπολογιστικό σύστημα ή διεπαφή, στη διαδικασία παρακολούθησης συμβάντων και χειρισμού περιστατικών ασφαλείας, στη μεθοδολογία δημιουργίας πολιτικών ασφαλείας και στον περιοδικό έλεγχο τήρησης των συγκεκριμένων πολιτικών.

Τι θα μάθεις

Να αναγνωρίζεις τις βασικές αρχές ασφάλειας που διέπουν τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις προστασίας δεδομένων και υποδομών.

Να περιγράφεις αναλυτικά τα ασφαλή στοιχεία δικτύου (network components) που χρησιμοποιούνται κατά βάση στις σύγχρονες υποδομές.

Να ορίζεις μεθόδους διαχείρισης του τρόπου πρόσβασης, της εξουσιοδότησης και της αυθεντικοποίησης, ερμηνεύοντας τις τεχνικές και τα πρωτόκολλα που διασφαλίζουν τον έλεγχο ταυτότητας και δικαιωμάτων χρηστών.

Να διακρίνεις και να ταξινομείς τις κατηγορίες ελέγχων και δοκιμών διείσδυσης (penetration testing) σε συστήματα και διεπαφές, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές κάθε προσέγγισης.

Να αναγνωρίζεις και να αξιολογείς εργαλεία και μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές κατηγορίες ελέγχων διείσδυσης, επιλέγοντας τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση.

Να αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο ενός ηθικού χάκερ (ethical hacker) και το προφίλ των ατόμων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον συγκεκριμένο τομέα.

Να περιγράφεις τη διαδικασία παρακολούθησης συμβάντων σε κρίσιμα δικτυακά και υπολογιστικά συστήματα, αναλύοντας τα εργαλεία και τις τεχνικές που εφαρμόζονται για τον εντοπισμό και την καταγραφή περιστατικών ασφαλείας.

Να συνοψίζεις τη διαδικασία διαχείρισης συμβάντων ασφαλείας και να συνθέτεις τα διακριτά στάδια της, αξιολογώντας τη σημασία κάθε φάσης για την αποτελεσματική απόκριση σε περιστατικά.

Να ταξινομείς τις πολιτικές ασφαλείας και τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία ενός οργανισμού, εστιάζοντας στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με πρότυπα και κανονισμούς.

Να εξηγείς τη διαδικασία ελέγχου των πολιτικών ασφαλείας και την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, αξιολογώντας τη συμβολή τους στη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας.

Να συνδέεις τεχνικές και ελέγχους για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ασφάλειας της πληροφορίας σε έναν οργανισμό, αναλύοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης ασφάλειας

Διδακτέα Ύλη
  • Ασφαλής αρχιτεκτονική και ασφάλεια δικτύου
  • Έλεγχος, διαχείριση και παρακολούθηση πρόσβασης
  • Δοκιμές και έλεγχοι διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και διεπαφές
  • Καταγραφή και παρακολούθηση συμβάντων και διαχείριση περιστατικών ασφαλείας
  • Κατηγορίες και ανάπτυξη πολιτικών ασφαλείας
  • Μελέτη περίπτωσης με διενέργεια δοκιμών και ελέγχων διείσδυσης, καταγραφή συμβάντων και καταγραφή πολιτικών ασφαλείας
Instructor
Αρχική Τιμή Mαθήματος
400,00€
Περιλαμβάνει
  • Συνολικός χρόνος ενασχόλησης: 70 ώρες
  • Online μαθήματα με τους εκπαιδευτές: 14 ώρες
  • Διάρκεια: 3 μήνες
  • 🎓 Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Durations: 70 hour
Διαλέξεις: 26
Maximum Students: 1000
Skill level: beginner